Değerli Ortaklarımız,
Döviz hareketliliğin çok yoğun olduğu 2018 yılının ardından, hammadde teminindeki zorluklar nedeni ile ilaç bulunabilirliğinin zorlaştığı bir 3 ayı geride bıraktık. Son 10-15 yılda piyasada yok ilaç oranının bu kadar yükseldiği bir döneme hiç şahit olmamıştık, piyasada ki yok satma oranları %20’ler seviyesine ulaştı. Tabletinden-şurubuna, göz damlasından-supozituvara kadar birçok ilaç bulunamadı ya da tevzi satıldı.
Bu süreçte eczacı ilaca ulaşabildi mi diye sorguladığımızda Ocak ayı geldikten sonra, zaten yok olan ilaçların üstüne eczacılarımız istedikleri miktarda ilaç almakta zorlandılar. Şubat ayına girdiğimizde üretimde sıkıntı yaşanmayan ilaçları bile bulmakta zorlandık. 14 Şubatta %26.40’lık ilaç zammının açıklanmasıyla 5 gün boyunca ilaca erişim imkânsıza yakın hale geldi, telefonlar açılmaz, internet sitelerine erişilmez oldu. 14-19 Şubat arası 5 günlük zaman diliminde sadece ecza kooperatifleri internet sitelerini ve telefonlarını açık tuttular, stokları ölçüsünde ortaklarına ilaç sevkine devam ettiler. Şubat ayı IMS bilgilerine baktığımızda bu açıkça görülmektedir. Normalde Pazar payı % 19 seviyesinde olan kooperatifler zam haftasında % 31 pazar paylarına ulaşmışlardır.
Güney Ecza Kooperatifimize baktığımızda neler yaptık; Yönetim Kurulu ve profesyonellerimizle birlikte 2018’in 2. yarısını çok iyi bir şekilde yönettik ve kooperatifimizi 2019’a daha sağlam ve güçlü bir şekilde taşıdık. 27 Nisan’da yapacağımız Genel Kurul’da yaptığımız çalışmaları detaylarıyla anlatacağız.
2019’da yıla güzel bir başlangıç yaptık. Aidiyet sayılarımızı geçen seneye göre arttırdık. Zam döneminde mümkün olduğunca ortağımıza ilaç akışını sağlamaya çalıştık ve genel anlamda da memnuniyet sağladık. Bunu yaparken de kooperatif stoklarını da belli bir denge içinde tutmayı başardık. İlaç zamlarının yürürlüğe girdiği 19 Şubat sabahı da eczanelerimize ilaç akışını aksamadan sağlayabilmemiz için stokumuzu kontrol altında tutmak çok önemliydi. Bu süreçten GEK olarak alnımızın akıyla çıktığımızı düşünüyorum.
GEK olarak yaptığımız etkinliklerden bahsedecek olursak; 2013’den bu yana katılım oranı en yüksek Mart fuarımızı yaptık. Ailelerimiz, çalışanlarımız ve ilaç sanayi temsilcilerimizle birlikte 1750 kişinin katılım sağladığı hem sosyal, hem eğlence, hem de satış anlamında en güzel fuarımızı gerçekleştirdik. Böyle kusursuz bir fuarda katılım gösterip bir arada olmamızı sağlayan ortaklarımıza, firmalarımıza ve organizasyonumuzu eksiksiz yapan profesyonellerimize çok teşekkür ediyoruz.
2019 yılında eğitimlerimiz ve projelerimiz hız kesmeden devam edecek. Bu sene itibarıyla kendimize yeni bir hedef belirledik. Firmalarla iş birliği yaparak size ortak satış-pazarlama platformundan ilaç dışı ürünleri birim fiyattan ve piyasadan çok daha ucuza temin etmek için yoğun çaba içersinde olacağız. Bununla ilgili Satın alma ve Pazarlama birimimiz çalışmalarını tamamladı ve Nisan ayı itibariyle uygulamaya başladı.
İlaç dışı alanı çok önemsiyoruz. Çünkü ilaçta karlılık her geçen sene biraz daha eriyor. Eczanelerimizin ilaç dışı alandan aldıkları payı arttırarak karlılıklarını arttırmak istiyoruz. İşte bu nedenle ilaç dışı alanda yoğun bir çaba içerisindeyiz.
MF’lerin geriye gitmesi, gelen zamlarla kademeler arası geçişlerden dolayı 4. ve 5. kademeye geçen ürün sayısının artması ilaçta karlılığımızın azalmasına neden oluyor. Buna bağlı sorunları düzeltmekle ilgili TEB ve Kooperatifler Birliği olarak yoğun bir çalışma içindeyiz. Umarım kısa bir sürede sonuç alırız.
Eczanelerin ilaçta karlılığını yukarı çekecek her türlü çalışmayı ve verimliliğini arttırmakla ilgili daha çok projeyi hayata geçirip ortaklarımıza destek olacağız.
GEK olarak üstümüze düşen ne varsa fazlasıyla yapmaya devam edeceğiz.
Saygılarımla,
Ecz. Tarkan BİR
GEK Yönetim Kurulu Başkanı